1. B. DİSİPLİN CEZALARI
MADDE 16 – İHTAR ihtar, ihlal edilen disiplin kuralının esasının yazılı olarak hatırlatılmasıdır.
MADDE 17 – KINAMA Kınama, sorumluların, eylemlerinin, tasvip edilmediğinin yazılı olarak bildirilmesidir.
MADDE 18 – ÖDÜLLERİN İADESİ Kulüp veya kişilerin kazandıkları menfaatleri özellikle manevi değeri olan varlıkları (kupa, madalya vs.) iade etmeleridir.
MADDE 19 – İHRAÇ Bir kulübün hali hazırdaki veya gelecekteki bir organizasyona katılmaktan men edilmesidir.
MADDE 20 – MÜSABAKADAN MEN Futbolcunun veya diğer gerçek kişilerin resmi müsabakalara katılmaktan men edilmesidir.
MADDE 21 – SAHA ve YEDEK KULÜBESİNE GİRME YASAĞI Bir kişinin
soyunma odası koridorlarına, soyunma odasına, yedek kulübesine ve saha içine girmesinin yasaklanmasıdır.
MADDE 22 – HAK MAHRUMİYETİ
- Kişinin, sahaya girmek de dahil olmak üzere futbolla ilgili idari, sportif veya sair her türlü faaliyette bulunmaktan men edilmesidir.
- Hak mahrumiyeti cezası süreli veya sürekli olarak verilebilir. Süreli hak mahrumiyeti cezası on beş günden az, beş yıldan fazla olamaz. beş yıldan fazla hak mahrumiyeti cezası, sürekli hak mahrumiyeti cezası olarak nitelendirilir. Bir kararla hükme bağlanan cezaların toplamı beş yıldan fazla olursa, bu cezalar sürekli hak mahrumiyeti olarak infaz edilir.
MADDE 23 – LİSANSIN ASKIYA ALINMASI Bir kişinin, futbolla ilgili bir faaliyeti yerine getirmesi için gerekli olan lisansının kendisine sağladığı hakları kullanmaktan geçici olarak men edilmesidir.
MADDE 24 – LİSANSIN İPTALİ Bir kişinin futbolla ilgili bir faaliyeti yerine getirmesi için gerekli olan lisansının iptal edilmesidir.
MADDE 25 – TRANSFER YASAĞI Bir kulübün belirli bir transfer dönemi içerisinde futbolcu transfer etmesine izin verilmemesidir.
MADDE 29 – HÜKMEN MAĞLUBiYET
- Bir takımın müsabakayı 3–0 kaybetmiş sayılmasıdır.
- Hükmen galip sayılan takımın üçten fazla attığı goller geçerli olarak kabul edilir. Hükmen mağlup sayılan takımın attığı hiçbir gol geçerli kabul edilmez.
MADDE 30 – PUAN İNDİRME Kulübün mevcut ya da ileride kazanacağı puanlarının bir kısmının indirilmesidir.
MADDE 31 – İKAME ve İLAVE CEZALAR (1) Disiplin ihlalinin özelliklerine göre, öngörülen cezaya ilaveten ödüllerin iadesi veya para cezası verilebilir.
C. DİSİPLİN İHLALLERİ
MADDE 32 – SPORTMENLİĞE AYKIRI HAREKET
(1) Sportmenliğe veya spor ahlakına aykırı hareket eden, tutum ve davranışlarıyla Sakarya Olgunlar Futbol Turnuvasının saygınlığını zedeleyen ya da futbolun değerini düşüren,
- Futbolculara bir ila üç müsabakadan men cezası,
- Yöneticilere 21 ila 60 gün arasında hak mahrumiyeti cezası verilir.
(2) Futbolcular, kulüp yöneticileri, görevlileri ve diğer kişilerin her türlü iletişim araçları, sosyal medya, her türlü basın yayın organı ve sair şekilde müsabaka hakemleri ile sportmenliğe veya spor ahlakına aykırı olarak irtibat kurmaları yasaktır. İhlalin gerçekleştirilmesi halinde,
- Futbolculara en az 3 en fazla 10 müsabakadan men cezası,
- Yöneticilere en az bir yıl hak mahrumiyeti cezası verilir.
- Görevlilere ve diğer kişilere, en az bir yıl müsabakada sahaya ve yedek kulübesine giriş yasağı veya en az bir yıl hak mahrumiyeti cezası verilir.
MADDE 33 – BİLİNÇLİ KART GÖRME Müteakip müsabakalardaki ceza durumunu
düşünerek bilinçli olarak sarı veya kırmızı kart gören futbolculara iki müsabakadan men cezası verilir.
MADDE 34 – SPORTMENLİĞE AYKIRI AÇIKLAMALAR
(1) Basın ve yayın organlarına sportmenliğe, spor ahlakına veya fair-play anlayışına aykırı açıklamalarda bulunan; açıklamaları ile Olgunlar Turnuvası Tertip Komitesinin ve Turnuvanın saygınlığını zedeleyen, futbolun değerini düşüren, sporda Şiddet veya düzensizliği teşvik eden, taraftar eylemlerine sebebiyet verebilecek mahiyette beyanlarda bulunan, spor müsabakalarının taraflarını, müsabakalardaki görevlileri, spor kulübü veya Olgunlar Turnuvası Tertip Komitesi üyelerini rencide edecek ya da bu kişilere husumet duyulmasına neden olabilecek şekilde açıklamada bulunan;
- Futbolculara iki ila altı müsabakadan men cezası,
- Kulüplerin yöneticilerine 45 ila 120 gün arasında hak mahrumiyeti cezası verilir
- Görevlilere ve diğer kişilere, üç ila yedi müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya 21 ila 45 gün arasında hak mahrumiyeti cezası, verilir.
- fıkrada belirtilen eylemlerin kulüplerin basın yayın organları (özellikle resmi internet siteleri ve sanal alem hesapları) aracılığı ile herhangi bir isim belirtilmeksizin veya yönetim kurulu tabiri kullanılarak gerçekleştirilmesi halinde kulüplere ve açıklamayı yapan kulübün başkanına da ayrıca 1. fıkranın (b) bendine göre ceza verilir.
- Bu maddede yer alan müsabakadan men, saha ve yedek kulübesine giriş yasağı ve hak mahrumiyeti cezaları para cezasına çevrilemez.
MADDE 35 – HAKEM SOYUNMA ODASININ VE KORİDORLARININ
GÜVENLİĞİ
- Akredite olmayan kulüp yöneticileri hakem soyunma odası koridorlarına girmeleri halinde 30 günden az ve 60 günden çok olmamak üzere hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.
- Futbolcu ve Teknik Adamlar ve bu talimatta belirtilen kişilerin; hakem soyunma odası veya koridorlarında sportmenliğe aykırı harekette, saldırıda, hakarette ve tehditte bulunmaları ile tükürmeleri halinde en az 1 yıl hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.
- Yukarıdaki fıkralarda belirtilen ihlallerde sezon sınırlaması olmaksızın tekerrür hükümleri uygulanır. (4) Eylemlerin aynı zamanda akreditasyon talimatına aykırılık teşkil etmesi halinde bu nedenle de ceza verilir.
MADDE 36 – TAKIM HALİNDE SPORTMENLİĞE AYKIRI HAREKET
(1) Aşağıda belirtilen hususlar, takım halinde sportmenliğe aykırı hareketlerdir:
- Müsabaka öncesinde, sırasında veya sonrasında hakem tarafından sarı veya kırmızı
kartla cezalandırılması ile takımın oyuncu sayısının turnuva tüzüğünde belirtilen sayının altına düşmesi,
- Müsabaka öncesinde, sırasında veya sonrasında, birden fazla futbolcunun veya
görevlinin birlikte hareket ederek bir müsabaka görevlisine hakaret etmesi, kararlarına karşı sportmenliğe aykırı şekilde itiraz ederek karşı çıkması, baskı kurmaya çalışması, tehdit etmesi, söz konusu kişiye karşı güç kullanması.
Disiplin Kurulu tarafından verilecek cezalar uygulanır.
MADDE 37 – KİŞİLİK HAKLARINA SALDIRI, HAKARET, TEHDİT ve
TÜKÜRME
(1) Sakarya Olgunlar Turnuvası veya Tertip Komitesi mensuplarına, müsabaka görevlilerine, futbolculara, yöneticilere veya diğer ilgili kulüp ve kişilere, hakaret eden, söven, tehdit eden veya herhangi bir şekilde kişilik haklarına saldırıda bulunan;
- Futbolculara iki ila beş; fiillerin müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde ise üç ila yedi müsabakadan men cezası,
- Kulüp yöneticilerine otuz ila altmış gün;
- Görevlilere ve diğer kişilere iki ila beş; fiillerin müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde ise üç ila yedi müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya yirmi bir ila elli gün arasında hak mahrumiyeti cezası, verilir.
- Müsabaka görevlileri dışında kalan kişilere tükürenlere üç ila altı müsabakadan men, soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya kırk beş ila doksan gün hak mahrumiyeti cezası verilir. Bu fiilin müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde ise sekiz ila on iki müsabakadan men, soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya doksan ila yüz seksen gün hak mahrumiyeti cezası verilir.
- Bu maddede yer alan müsabakadan men, soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı ve hak mahrumiyeti cezaları para cezasına çevrilemez.
MADDE 38 – AYRIMCILIK (1) Irk, dil, din, etnik köken ayrımcılığı yaparak insanlık onurunu herhangi bir şekilde zedeleyen,
- Futbolculara dört ila sekiz müsabakadan men cezası,
- Kulüp yöneticilerine ise kırk beş ila doksan gün hak mahrumiyeti cezası
- Görevlilere ve diğer kişilere, dört ila sekiz müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı, veya otuz ila altmış gün arasında hak mahrumiyeti cezası, verilir.
- Ayrıca ihlalin ağırlığına göre veya tekerrür halinde, kulübe hükmen mağlubiyet, puan silme, ve turnuvadan ihraç gibi ek cezalar da verilebilir.
- Müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında her türlü ideolojik propaganda yapmak yasaktır. Bu yasağa uyulmaması halinde bu maddede belirtilen cezalar uygulanır.
MADDE 39 – KURAL DIŞI HAREKETLER Futbol oyun kurallarına aykırı olarak
sert ve ciddi faul yapan futbolculara iki ila dört, Şiddetli harekette bulunan futbolculara ise üç ila altı müsabakadan men cezası verilir.
MADDE 40 – SALDIRI
- Saldırının, futbolculara, yöneticilere, görevlilere veya diğer kişilere yönelik olması halinde;
Futbolculara, Kulüp yöneticilerine, Görevlilere ve diğer kişilere bir yıldan beş yıla kadar müsabakadan men cezası,
- Saldırının Olgunlar Turnuvası Tertip Komitesi ve Disiplin Kurulu üyeleri veya müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde;
Futbolculara, Kulüp yöneticilerine, Görevlilere ve diğer kişilere bir yıldan beş yıla kadar müsabakadan men cezası,
MADDE 41 – KAVGA Bir kavgaya karışan ve fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmeyen
- Futbolculara üç ila altı müsabakadan men cezası,
- Kulüp yöneticilerine 60 ila 200 gün hak mahrumiyeti cezası
- Görevlilere ve diğer kişilere, üç ila altı müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı hak mahrumiyeti cezası verilir.
MADDE 42 – TALİMATLARA AYKIRI HAREKET
(1) Futbol ile ilgili mevzuat hükümlerini, Olgunlar Futbol Turnuvası Tertip kurulu hükümlerini, futbol oyun kurallarını ihlal eden kişi veya kulüpler, bu hususta ayrı ceza hükmü bulunmadığı takdirde bu talimatta belirlenen disiplin cezaları ile cezalandırılır.
MADDE 43 – BELGELERĠN HAKSIZ KULLANIMI
(1) Hak sahibi olmadığı halde başkalarına ait lisans, akreditasyon kartı ve sair uygunluk belgelerini kullanarak Olgunlar turnuvası tertip komitesi ve müsabaka görevlilerini yanıltmaya çalışan veya bu eyleme herhangi bir şekilde iştirak eden
(a) Futbolculara, Kulüp yöneticilerine, Görevlilere ve diğer kişilere, bir ila üç yıl turnuvadan men cezası verilir.
MADDE 44 – SAHTECİLİK ve YANILTMA
(1) Lisans veya uygunluk belgeleri üzerinde değişiklik veya sahtecilik yapan ya da bu nitelikteki belgeleri kullanmak veya kullandırmak sureti ile Olgunlar Turnuvası Tertip Komitesini veya ilgilileri yanıltmaya çalışan
- Futbolculara bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men cezası,
- Kulüp yöneticilerine bir yıldan üç yıla kadar hak mahrumiyeti cezası
- Görevlilere ve diğer kişilere bir yıldan üç yıla kadar müsabakalarda soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya bir yıldan üç yıla kadar hak mahrumiyeti cezası verilir.
- Kulüp, söz konusu ihlalin gerçekleştiği organizasyonda ödül kazanmışsa ödüllerin iadesi cezasına da karar verilebilir.
- Ayrıca ödüllerin iadesi veya lisansın iptali cezası verme hakkı saklıdır. İhlalin ağırlığına göre sürekli hak mahrumiyeti cezası da verilebilir.
- Kulübün, bu eylemi gerçekleştirdiği kategorideki takımı, içinde bulunulan sezonda lig dışı bırakılır. Eylemin teşebbüs halinde kalması halinde, kulübün eylemi gerçekleştirdiği kategorideki takımından en az 3 en fazla 12 puan indirilir.
MADDE 45 – CEZAYA ve TEDBİRE UYULMAMASI
(1) Cezaların infaz rejimine ve idari tedbir kararlarına uymayanlar veya bu nitelikteki ihlallere herhangi bir şekilde iştirak eden
- Futbolculara dört ila on iki müsabakadan men cezası,
- Kulüp yöneticilerine tayin edilen hak mahrumiyeti cezasının iki katı kadar
- Görevlilere ve diğer kişilere ise dört ila on iki müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya otuz günden doksan güne kadar hak mahrumiyeti cezası
MADDE 46 – SAHA OLAYLARI
- Stadyumlarda düzen veya disiplinin ya da müsabakanın olağan akışı içinde oynanmasının veya güvenliğinin sağlanmasına ilişkin kuralları bireysel veya toplu bir biçimde ihlal eden kişiler, bir yıldan iki yıla kadar müsabakalardan men veya süreli ve süresiz hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.
2)-Olaya karışan takımın birden fazla sporcuları ve yöneticileri müsabakanın devamına engel oldukları takdirde gerekirse olaya karışan takımın turnuvadan ihracına, aynı isimle bir daha turnuvaya alınmamasına ve yöneticilerinin başka isimle takım kurdukları takdirde turnuvaya iştiraklerinin engellenmesine;
(3)-Meydana gelen maddi zarar sorumlulara tazmin ettirilir.
MADDE 47 – ÇİRKİN ve KÖTÜ TEZAHÜRAT
- Stadyumlarda topluluk halinde söz veya hareketlerle ya da benzeri araçlar ile aşağılayıcı, tahrik veya taciz edici nitelikte tezahüratta bulunulması, devamlılık kıstası uygulanmaksızın yasaktır.
- Etnik veya bölgesel ayrımcılık içeren ya da herhangi bir takımın mensuplarını veya taraftarlarını suç failleri veya suç örgütleriyle özdeşleştirecek şekilde toplu olarak tezahürat yapılması yasaktır.
MADDE 48 – TANIKLIKTAN veya BELGE İBRAZINDAN KAÇINMA
- Soruşturma ya da yargılama sırasında tebligata rağmen, haklı bir sebebi olmaksızın tanıklıktan kaçınan kişilere ve Gerçeğe aykırı şekilde tanıklıkta bulunan kişilere ise turnuvadan men cezası verilir.
- Kendisinden talep edilen belgeleri süresi içerisinde ibraz etmekten kaçınan kulüplere Puan silme, ödülün iadesi ve Turnuvadan ihraç cezalarından biri veya birkaçı verilebilir.
- Bu maddedeki eylemlerin kulüplerle bağlantısı olmayan kişiler tarafından işlenmesi halinde ise belirlenen kişinin devam eden veya gelecekteki turnuvalardan 1 ila 5 yıl süreyle men cezası verilebilir.
MADDE 49 – MÜSABAKA SONUCUNU ETKİLEME
(1) Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek yasaktır. Teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır.
- Yukarıda belirtilen ihlalleri gerçekleştiren kişilere sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir,
- Yukarıda belirtilen ihlallerin kulüp yöneticileri tarafından gerçekleştirilmiş olması durumunda ilgili kulüplere turnuvadan ihraç cezası verilir.
- İhlalde sorumluluğu bulunan kişilere ayrıca turnuvada herhangi bir görev ve katılma hakkından men cezası verilebilir.
(2) 1. fıkrada belirtilen ihlallere teşebbüs etmek yasaktır.
- Teşebbüs halinde, ilgili kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar müsabakadan men veya hak mahrumiyeti cezası verilir.
- Teşebbüs halinde ilgili kişinin yöneticisi olduğu kulübe bu talimatta öngörülen disiplin cezaları uygulanabilir. Ağır ihlal hallerinde kulübe en az 12 puan indirme cezası verilir. İhlalin ağırlığı kurul tarafından somut olayın niteliğine göre serbestçe karar verilir ancak eylemin ilgili yöneticinin kendisinin veya üçüncü kişilerin bahis oyunlarından menfaat elde etmesi amacına matuf olduğunun tespit edilmesi halinde ihlal, mutlaka ağır ihlal kabul edilir.
(3) İhlal veya ihlale teşebbüsün hakemler tarafından meydana getirilmesi halinde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.
MADDE 50 – BAHİS
- Kulüplerin yöneticilerinin, futbolcularının, müsabaka görevlilerinin, görevlilerin ve diğer kişilerin futbol müsabakalarına ilişkin olarak düzenlenen bahis ve benzeri şans oyunlarına doğrudan ya da dolaylı olarak katılması yasaktır.
- Aksine hareket eden kişiler, bir yıldan on yıla kadar müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.
MADDE 51 – MÜSABAKAYA KATILMAMAK
- Bir futbolcunun hukuka veya spor ahlakına aykırı bir şekilde müsabaka hazırlıklarına veya müsabakaya katılmaması ya da katılmasına engel olunması yasaktır.
- Kulüpler katılamayacağı müsabaka ile ilgili en az 1 gün önceden haber vermek zorundadırlar. Haber vermeyen kulüplere hükmen mağlubiyet cezası ve 3 puan silme cezası verilir. Eğer müsabakaya katılmama her ne sebepten tekerrür eder ise Anılan yasağı ihlal eden
(a) Futbolculara bir ile üç müsabakadan men cezası, (b) Kulüplere ise ertesi yıl aynı isimle katılmama cezası verilir.
MADDE 52 – GÖREVİ İHMAL ve KÖTÜYE KULLANMA
- Görevlerinin gereğini yerine getirmeyen müsabaka görevlilerine üç aydan bir yıla kadar hak mahrumiyeti cezası verilir.
- Görevin kötüye kullanılması halinde, faillere en az bir yıl hak mahrumiyeti veya lisansın iptali cezası verilir.